Njësia e trajtimit të Kancerit të Lëkurës

Çfarë është Rosacea?

Rosacea është patologji kronike e lëkurës që shkakton skuqje dhe akne (ndonjëherë të mbushura me qelb) dhe kryesisht prek zonat faqe, ballë, hundë, mjekër, qafë dhe dekolte. Simptomat mund të përfshijnë gjithashtu enjtje, ndjesi djegie dhe / ose kruarje të syve dhe vena të vogla të kuqe të ekspozuara nën lëkurë që shkaktohen nga enët e zgjeruara të gjakut. Çdokush mund të preket nga rosacea, por kjo patologji shfaqet më shpeshte gratë me lëkurë të çelët të grupmoshës 30-60 vjeç.

Shpesh ngatërrohet me ekzemën ose alergjinë e lëkurës. Trajtimi i hershëm është vendimtar në lehtësimin e simptomave, të cilat në rast të kundërt mund edhe të përkeqësohen. Mjekimi pa rekomandimin e një specialisti zakonisht është joefektiv dhe madje mund të përkeqësojë gjendjen e pacientit.

Shkaktarët e akne rosacea

Shkaku i rosacea mbetet i panjohur, edhe pse ekziston një numër faktorësh të cilët besohet se përkeqësojnë gjendjen:

  • Ekspozimi ndaj diellit apo erës
  • Temperaturat e larta apo të ulëta
  • Ushqime dhe pije të nxehta dhe/ose të pasura me erëza
  • Konsumi i alkoolit
  • Kafeina
  • Menopauza
  • Stresi
  • Aktiviteti i shtuar fizik

AdresaKm 01 i rrugës dytësore I Autostradës Tiranë -  Durrës

Email: info@hygeia.al   Tel: + 355 4 23 90 000