Aknet

Çfarë janë aknet?

Inflamacion i lëkurës si pasojë e të cilit shfaqen akne, pika të zeza apo të bardha si dhe deri në ciste më të thella të cilat zakonisht evidentohen në fytyrë, gjoks, qafë, shpinë dhe shpatulla.

Në pjesën më të madhe të rasteve aknet shfaqen në pubertet (rreth 85% të individëve janë të moshës 12-24 vjeç), por mund të jenë prezente edhe te të rriturit në moshat 30 dhe 40 vjeç. Në mungesë të trajtimit të duhur, aknet mund të lënë cikatriçe të përhershme.

Cilat janë shkaqet e krijimit të akneve?

Aknet shkaktohen nga një sërë faktorësh, ku më së shumti përmendim:

  • Çrregullimet hormonale
  • Historia familjare
  • Stresi

Kur gjendrat e yndyrës janë hiperaktive, teprica e yndyrës sekretohet mbi lëkurë. Pasi bashkohet dhe me qelizat e vdekura të lëkurës, bllokojnë poret, të cilat nga ana tjetër, shkaktojnë shumimin e pakontrolluar të baktereve(stafilokoku), duke çuar në shfaqjen e akneve në lëkurë.

AdresaKm 01 i rrugës dytësore I Autostradës Tiranë -  Durrës

Email: info@hygeia.al   Tel: + 355 4 23 90 000